top of page

DALINDAMIESI SAVO PASAULIO SUVOKIMU VIZUALIAI, PADEDAME KITIEMS GERIAU SUPRASTI


Ryšys su pasauliu tiesiogiai priklauso nuo to, kaip mes mąstome. Paprasčiausias pavyzdys – mūsų santykis ir elgesys su durimis. Per daug neanalizuodami ir pasiremdami prieš nosim esančiu vaizdu bei savo patirtimi labai greitai suvokiame durų veikimo mechanizmą. Atrakinimui reikia rakto ar specialios kortelės? Jos atsidaro pačios į šonus ar sukasi? Ar yra rankena? Kurioje pusėje vyriai? Jas reikia traukti ar stumti?

Vyriai, rankena ir kiti elementai suteikia daug vizualinių užuominų. Visa ši informacija greitai ir neverbališkai apdorojama mūsų smegenyse. Gero dizaino durys atrodytų net neverčia mūsų galvoti – juk ir taip akivaizdu!

O jei ir įvairius projektus, su kuriais dirbame, galėtume taip pat greitai suprasti ir perteikti kitiems? Taip pat aiškiai ir intuityviai kaip gero dizaino duris?

Tai, kaip mąstome, yra paremta mūsų pačių pasaulio suvokimu. Išorinės užuominos ir grįžtamasis ryšys padeda mūsų mąstymui vystytis. Jei esame labai skirtingai ir nesinchronizuojame savo matymų, lengva nesuprasti kito ir net jausti priešiškumą – nusišneka! Galbūt šitoje vietoje paprasti vizualiniai piešiniai ar simboliai galėtų padėti atskleisti savo matymą ir taip lengviau bei greičiau sinchronizuotis? Galime pasitelkti paprastas linijas ir formas ir jų pagalba pristatyti savo matymą apie projektą ar kokį kitą klausimą.

Dalindamiesi savo pasaulio suvokimu ir mąstymu vizualiai, padedame kitiems greičiau ir giliau suprasti esmę bei leidžiame savo darbams judėti greitesne ir natūralesne vaga.

Mokslas sako, kad vizualinę informaciją perprantame 60% greičiau nei tekstą. Tačiau didžioji dalis žmonių, kuriuos sutinku įvairiuose mokymuose ar konferencijose, neturi įpročio naudoti vizualinių įrankių. Įprasčiau pulti prie užrašų knygelės ar kompiuterio ir užsirašinėti. O kas nutiktų, jei vietoj įpročio čiupti įprastą tušinuką, pasiimtumėme storesnius markerius ir vieną didelį bendrą popieriaus lapą?

Per paskutinius porą metų teko sudalyvauti labai savo turiniu skirtinguose renginiuose. Pasikalbėjus ne su vienu dalyviu, galiu drąsiai teigti - žmonės vertina vizualiai pateiktą informaciją.

Dirbant su dideliu kiekiu skirtingos informacijos ar sudėtingesniais konstruktais – strateginėmis vizijomis ar planais, vizualinius sprendimus pasiūlantis grafinis fasilitatoriaus padeda „suvirškinti“ informaciją – smegenyse randasi jungtys tarp vaizdo ir garso, skirtingų žmonių kalbose pradeda ryškėti panašumai ar kuriasi kitokios jungtys. Randasi bendras piešinys leidžiantis lengviau priimti įvairias patirtis, nuomones ar tiesiog kitokį pasaulio matymą.

bottom of page